Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 601

BMW 3 Series review

bmw 3 0Εάν ένας αρειανός έπεφτε στη γη και ρωτούσε τι είναι η BMW, η επίδειξη ενός 320d θα ήταν αρκετή για ένα εξωγήινο είδος για να καταλάβει την ουσία της μάρκας. Για αυτόν τον λόγο, η BMW μπορεί να αισθάνεται ελεύθερη να παίξει περισσότερο με κάποια από τα πιο εκλεκτικά, εξειδικευμένα μοντέλα της, αλλά ποτέ με τη 3 Series.

Αυτό δε σημαίνει πως η BMW δεν γνωρίζει πως ακόμη και εντός των θεμελίων, μπορεί να κρύβεται κάποια ευελιξία. Αντίθετα, όταν έχεις ένα προϊόν τόσο ευρέως αναγνωρισμένο και σεβαστό όσο η 3 Series, θέλεις να σιγουρευτείς πως εκμεταλλεύεσαι αυτό του ατού στο έπακρο.

Για αυτόν τον λόγο, όταν πρωτοξεκίνησε η 3, υπήρχε μόνο ένα δίπορτο σεντάν. Σήμερα, υπάρχει σεντάν, station wagon και η παράξενη κατασκευή του hatchback 3 Series Gran Turismo. Εν τω μεταξύ, τα μακράς υπηρεσίας κουπέ και κάμπριο έχουν μεταφερθεί στη 4 Series, όμως κάτω κάτω παραμένουν όλα το ίδιο αυτοκίνητο.

Ωστόσο, εν μέσω όλης αυτής της χειραγώγησης της μάρκας, ένα βασικό χαρακτηριστικό έχει φτάσει να ξεχωρίζει τη 3 Series, σχεδόν ανεξάρτητα από το μοντέλο που βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο: η κυριαρχία στην τάξη του.

Η παρούσα γενιά «F30» συνέχισε την καλύτερη παράδοση του Μονάχου για εξαιρετική απόδοση και χειρισμό οπίσθιας κίνησης. Επίσης, ανέβηκε απευθείας στην κορυφή στις δοκιμασίες δρόμου – όπου και παρέμεινε μέχρι πολύ πρόσφατα. Έχοντας, ωστόσο, να ανταγωνιστεί ένα όλο και πιο δημοφιλές Mercedes-Benz C-Class, ένα ολοκαίνουριο Audi A4, και το πρωτοεμφανιζόμενο στο σχήμα Jaguar XE, η 3 Series πρέπει να προχωρήσει μόνο και μόνο για να κρατήσει τη θέση της.

Μάλιστα, η παραμονή στη θέση της μπορεί να μην της εγγυηθεί την επιτυχία. Χάρη στην παρουσίαση της γραμμής 4 Series και την τέλος του κουπέ και του κάμπριο της 3 Series, το ευρύτερο brand της 3 Series της BMW έχει αναμφίβολα χάσει μέρος της παλιάς του λάμψης και πέσει αθόρυβα από το βρετανικό top 10 των αυτοκινήτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Κάτι που μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την προσπάθεια που έχει κάνει η BMW με αυτήν την ασυνήθιστα ενδελεχή μεσοκυκλική ανανέωση.

bmw 3 1

Και δεν πρόκειται απλά για τη συνηθισμένη αναθεώρηση προβολέων και προφυλακτήρων – αν και οι νέοι προαιρετικοί προβολείς με LED και οι νέου σχήματος προφυλακτήρες μπροστά και πίσω συμπεριλαμβάνονται.

Νέοι τουρμποκίνητοι κινητήρες βενζίνης και ντίζελ έρχονται κάτω από το καπό, μαζί με έναν ανανεωμένο προαιρετικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με οκτώ ταχύτητες, ενώ έχουν γίνει εκτενείς αλλαγές στην ανάρτηση, την καμπίνα και τον εξοπλισμό της 3 Series.

Όμως κανείς δε θα πρέπει να κάνει υποθέσεις για τη θέση του αυτοκινήτου στην κορυφή ή τον πάτο της κλάσης του. Όταν έχουμε να αξιολογήσουμε ένα νέο προϊόν, το παρελθόν δεν έχει σημασία. Το μόνο ερώτημα που χρειάζεται απάντηση είναι πού βρίσκεται η πρόταση της 3 Series σήμερα.

Όπως η 3 Series αποτελεί τον πυρήνα της σειράς της BMW, έτσι και το τετράπορτο σεντάν είναι ο πυρήνας της 3 Series, από το οποίο εκτείνονται όλα τα υπόλοιπα μοντέλα.

Σε όρους σχεδιασμού, το F30 3-series έχει πιο όμορφο και ξεχωριστό σχήμα από αυτό του εξαιρετικά συντηρητικού προκατόχου του, Ε90. Είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο, μακρύτερο συνολικά από ένα 5 Series πριν από 30 χρόνια και με μεγαλύτερο μεταξόνιο από ένα 5 Series πριν από 20 χρόνια .

Το συνολικό μήκος έχει αυξηθεί κατά 93mm σε σύγκριση με το Ε90, με περισσότερο από το μισό από αυτό να βρίσκεται ανάμεσα στις ρόδες. Αναλογικά, ωστόσο, το μετατρόχιο έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, δίνοντας στο αυτοκίνητο ένα πρωτοφανές ίχνος. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας χάλυβες υψηλότερης αντοχής, η BMW κατάφερε να μειώσει τον όγκο του χρησιμοποιημένου μετάλλου, ενώ βελτίωσε την ασφάλεια, αυξάνοντας τη σταθερότητα κατά 10% και μειώνοντας το βάρος κατά 40 κιλά σύνολο.

Οι αλλαγές στις αναλογίες δεν επιτρέπουν στο 3 Series να δείχνει τόσο μεγαλύτερο όσο είναι στην πραγματικότητα. Μάλιστα, μοιάζει χαμηλότερο, λεπτότερο και πιο αθλητικό. Αυτό το φαινόμενο ενισχύεται από τη μπροστινή μάσκα, η οποία είναι πιο χαμηλά και πιο πλατιά από ποτέ, και οι στενότεροι προβολείς δίνουν μια πιο διαπεραστική εμφάνιση. Υπάρχει μια διπλή γραμμή απόληξης στο πλευρό και ισχυρές οριζόντιες πτυχώσεις στο πίσω μέρος, όλα με σκοπό να ξεγελάσουν το μάτι κρύβοντας τον φυσικό όγκο του οχήματος.

Η διαφοροποίηση της ανάρτησης του 3 Series έγινε δυνατή από την αλλαγή του τρόπου προσαρμόζονται οι διάφοροι συνδυασμοί υποστυλωμάτων και συνδέσμων στο σώμα.

Στερεωμένη προηγουμένως σε τρία σημεία, η ανάκληση του οχήματος ασφαλίζεται πλέον σε πέντε ξεχωριστά σημεία ανά γωνία, επιτρέποντας καλύτερη σταθερότητα και αντοχή από τη συναρμολόγηση της ανάρτησης και πιο αποτελεσματική στήριξη του βάρους του αυτοκινήτου.

Οι πιο στέρεες προσαρμογές έχουν επιτρέψει με τη σειρά τους στην BMW να αυξήσει το ελατήριο της ανάρτησης και τα ποσοστά του αμορτισέρ χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ραφιναρίσματος.

Έτσι, σκληρότερα ελατήρια και αμορτισέρ με διπλό σωλήνα εμφανίζονται στο αυτοκίνητο ως στάνταρ, με τα προσαρμοστικά αμορτισέρ να παραμένουν ως επιλογή και να συνοδεύονται από μια πτώση 10mm στο ύψος από το έδαφος.

bmw 3 2

Όσο για το εύρος, ακόμη κι αν δεν ψάχνετε διαφορετικά είδη σώματος και περιορίσετε την αναζήτησή σας μόνο στο σεντάν, θα χρειαστείτε πολύ χρόνο για να βρείτε την καλύτερη επιλογή για εσάς. Πρώτον, είναι η επιλογή του κινητήρα, που ξεκινά από τις επιλογές της βενζίνης και της ντίζελ και φτάνει στην επιλογή του υβριδικού.

Το εύρος ξεκινά στις 24.975 λίρες, για ένα αρχικού επιπέδου 318i SE, με 134bhp, 1,5 λίτρων, τρικύλινδο τουρμποκίνητο κινητήρα. Στη συνέχεια υπάρχει η τετρακύλινδρη, 2λιτρη τουρμποκίνητη μηχανή η οποία βγαίνει σε δύο μορφές. Στο 320i αναπτύσσει 181bhp και 199lb ft ροπής, ενώ στο 330i, που αντικαθιστά το 328i, φτάνει στους 248bhp και τα 258lb ft ροπής.

Ένα 3λιτρο εξακύλινδρο 3 Series θα συνεχίσει να προσφέρεται υπό τη μορφή του 340i, το οποίο παράγει 20bhp και 37lb ft περισσότερα από το εξερχόμενο 335i, ενώ το κολοσσιαίο M3 των 425bhp συνεχίζει να προηγείται της σειράς.

Όλες οι τετρακύλινδρες μηχανές ντίζελ είναι καινούριες και βασίζονται γύρω από τον κινητήρα B47 της BMW, σε διαφορετικές συνθήκες ρύθμισης. Το σημείο έναρξης για τη 3 Series είναι τα 114bhp 316d, και ακολουθείται από τα 148bhp 318d.

Ωστόσο, τις περισσότερες πωλήσεις θα δουν τα 188bhp 320d και 161bhp 320d, με το πρώτο να φτάνει από το 0 στα 62 μίλια την ώρα σε 7,2 δευτερόλεπτα όταν συνοδεύεται από αυτόματο κιβώτιο οκτώ ταχυτήτων.

Το αποκλειστικά αυτόματο 330d βγάζει 255bhp και 413lb ft ροπής, ενώ η ναυαρχίδα 308bhp 335d φτάνει από το 0 στα 62 μίλια την ώρα σε 4,8 δευτερόλεπτα και προσφέρει εξοικονόμηση καυσίμου 51,4mpg.

Υπάρχει και η επαναφορτιζόμενη υβριδική επιλογή – το 330e – που συνδυάζει τους 249bhp συνολικής επίδοσης με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόλις 47g/km.

Δε θα κάνατε λάθος να το αποκαλέσετε BMW. Όπως πάντα, η BMW έχει αποφύγει τον πειρασμό να δώσει μεγαλύτερο αίσθημα πολυτελείας, είτε με μια κλασσική γραμμή όπως η Mercedes, είτε με μια πιο σύγχρονη στροφή, όπως η Audi.

Αντί αυτού, ο εσωτερικός σχεδιασμός εστιάζει στην ενίσχυση του αισθήματος που η BMW θα ήθελε να δημιουργούν όλα της τα αυτοκίνητα, πως είναι ισχυρά, καθαρόγραμμα και πλήρως λειτουργικά. Αυτό που έχουμε εδώ, λοιπόν, είναι μια απλή προσέγγιση στον σχεδιασμό της καμπίνας, μεγάλη εργονομική αποδοτικότητα και έλλειψη τεχνασμάτων, ασήμαντων εκπλήξεων και ψυχαγωγικών χαρακτηριστικών.

Η θέση του οδηγού είναι άψογη και προσφέρει μεγάλη ποικιλία προσαρμογών καθίσματος και τιμονιού. Η κεντρική προθήκη προσφέρει έγχρωμη οθόνη 6,5 ιντσών, όπου εμφανίζονται όλες οι λειτουργίες που χειρίζεται το παγκόσμιας κλάσης σύστημα ελέγχου iDrive.

Ακόμη και οι νέοι χρήστες θα βρουν το σύστημα εύκολο στη χρήση, ενώ όσοι γνωρίζουν ήδη το iDrive, θα το βρουν τόσο διαισθητικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς συνειδητή προσπάθεια ή σκέψη για το ποιο κουμπί να πατήσουν ή σε ποια κατεύθυνση να στρέψουν το τιμόνι.

Όλος ο επιπλέον χώρος ανάμεσα στις ρόδες έχει αφιερωθεί στην παροχή σε όσους κάθονται πίσω απαραίτητου επιπλέον χώρου. Το μπροστινό κάθισμα έχει κατά συνέπεια αλλάξει ελάχιστα, ενώ τα μακρινά ταξίδια στο πίσω κάθισμα, αν δεν είναι προς απόλαυση, σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει πλέον να φοβάται οποιοσδήποτε συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενηλίκων.

Η δυσκολία προκύπτει όταν πρέπει να αποφασίσετε ποια επένδυση ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας, καθώς με έξι επίπεδα επένδυσης και μια σειρά επιπλέον επιλογών είναι δύσκολο να παρασυρθείτε από την πληθώρα των επιλογών εξατομίκευσης.

Η μισή ντουζίνα επιπέδων επένδυσης που προσφέρονται είναι: SE, Efficient Dynamics Plus, ED Sport, Luxury και M Sport. Ως στάνταρ, το SE συνοδεύεται από 17 ιντσών ζάντες αλουμινίου, κλιματισμό δύο ζωνών, ραδιόφωνο DAB, Bluetooth, πολυλειτουργικό τιμόνι, cruise control, υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρες βροχής και δορυφορική πλοήγηση. Ο βαθμός του Sport προσθέτει δερμάτινη ταπετσαρία, θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα και εσωτερικό τελείωμα χρωμίου.

Η επιλογή του Luxury συνοδεύεται από 18 ιντσών ζάντες αλουμινίου, ξύλινη επένδυση, εναλλασσόμενο φωτισμό περιβάλλοντος και αισθητήρες παρκαρίσματος μπροστά και πίσω. Η επένδυση M Sport  συνοδεύεται από μοναδικές ζάντες 18 ιντσών, ανάρτηση M Sport, πιο επιθετική όψη και καθίσματα και τιμόνι M Sport.

Η επιλογή Efficient Dynamic προσφέρει περισσότερες ανέσεις από το SE, εστιάζοντας στη βελτίωση της οικονομίας. Τα μοντέλα Plus κερδίζουν θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα, δερμάτινη επένδυση και ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης, ενώ το Sport έχει δορυφορική πλοήγηση και πιο αθλητική όψη.          

bmw 3 3

back to top

THETIMES.GR

SOFOKLEOUS10.GR

CELEBNEWS.GR