Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 601

Mercedes-AMG GT R 2018

amg 1Εάν υπάρχει κάτι που δε λείπει από την AMG, αυτό είναι αυτοπεποίθηση. Ο Tobias Moers, ο επικεφαλής της Mercedes-AMG και CEO, μας είπε με μεγάλη βεβαιότητα να συγκρίνουμε την τελευταία έκδοση του σπορ αυτοκινήτου της μάρκας, το GT R, με το 911 GT3 RS της Porsche. «Το αυτοκίνητό μας είναι πιο γρήγορο» είπε. Και όταν ρωτήσαμε πού, η απάντηση ήταν απότομη και απόλυτη: «Παντού».

Φυσικά, το 4λτιτρο GT3 RS δεν είναι πλέον, δυστυχώς, ενεργή ανησυχία: με την εξαίρεση κάποιων παραδειγμάτων που υπάρχουν ακόμη στα αποθέματα των αντιπροσώπων, υπάρχει πλέον μόνο σε παρελθοντικό χρόνο. Είναι επίσης σημαντικά λιγότερο δυνατό και εκατοντάδες λίβρες ελαφρύτερο από το GT R. Όμως αυτές οι διαφορές δεν το εμποδίζουν από το να είναι ένα από τα γρηγορότερα αυτοκίνητα που έχουν σχεδιαστεί, πιθανότατα και το καλύτερο.

Μην μπερδέψετε το GT R με ένα μοντέλο GT S με ανεβασμένη ενίσχυση. Αυτή είναι μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση για να γίνει ένα ήδη γρήγορο αυτοκίνητο γρηγορότερο με κάθε τρόπο. Και δουλεύει. Το πλήρες βάθος της αναμόρφωσης έγινε εμφανές στη βόλτα μας με τον πέντε φορές πρωταθλητή DTM Bernd Schneider στο Algarve International Circuit κοντά στο Πορτιμάο της Πορτογαλίας. Μια τρομακτική μείξη τυφλών κορυφών, κλειστών στροφών και εξαφανιζόμενων ζωνών φρεναρίσματος, το Πορτιμάο δεν είναι πίστα για αρχάριους. Όμως είναι ακριβώς η αντισυμβατική τεχνική του Schneider αυτή που επιτρέπει στο αμάξι να λάμψει.

Μπαίνοντας σε μια κλειστή αριστερή στροφή 180 μοιρών, πατάει το φρένο με το αριστερό του πόδι. Με το όχημα σφαδάζει ψάχνοντας επιμήκη λαβή, γυρίζει το τιμόνι σε μια φαινομενικά μάταια προσπάθεια να στραφεί προς την κορυφή. Όμως με κάποιον τρόπο δουλεύει. Με το ABS να δουλεύει εντατικά, και με το δεξί του πόδι ακόμη στο γκάζι για να βελτιώσει την αντίδραση, το GT R γυρίζει. Καθώς η κορυφή πλησιάζει, ο Schneider αφήνει το φρένο και πατάει το γκάζι, βασιζόμενος στον προηγμένο έλεγχο πρόσφυσης του GT R να μεταφέρει ροπή στο έδαφος. Δεν υπάρχει διακριτικότητα εδώ. Δε δίνεται καμία σκέψη στον χωρισμό των προσπαθειών φρεναρίσματος και στροφής. Αντί αυτού, αυτή είναι μια απόλυτης αφοσίωσης εξάρτηση από την τεχνολογία.

amg 2

Ο Schneider αποκαλύπτει ένα επίπεδο προόδου που δεν έχουμε δει αλλού. Το φρενάρισμα με το αριστερό πόδι και η δυνατότητα αλληλεπικάλυψης φρένου και γκαζιού που έχει προσαρμοστεί στον κινητήρα του GT R, και το καλιμπράρισμα ελέγχου σταθερότητας, δείχνουν πως η ομάδα της AMG δεν παίζει με την οδήγηση πίστας. Ψάχνουν ταχύτητα, αψηφώντας τα συνηθισμένα.

Η AMG είναι εδώ και καιρό προμηθευτής περίσσειας ιπποδύναμης, όμως η μεγαλύτερη δύναμή της συνεχίζει να κρύβεται στους κινητήρες της, εδώ, ωστόσο, παίρνοντας τη μορφή ενός διπλού τουρμποκίνητου 4λιτρου V-8. Στους 577 ίππους και στα 516 lb-ft ροπής, η ξηρού κάρτερ μηχανή του GT R παράγει 74 ίππους και 37 lb-ft  περισσότερα από το GT S. Η ενίσχυση, η οποία αυξάνεται από τα 17,4 στα 19,6 psi, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξίσωση. Μια μείωση στη συμπίεση, από 10,5:1 σε 9,5:1 βοηθά στην επίτευξη της αύξησης στην ενίσχυση. Οι δύο τούρμπο κινητήρες BorgWarner έχουν λάβει μεγαλύτερους τροχούς συμπιεστή, και οι θύρες εξαγωγής κυλινδροκεφαλών είναι επεξεργασμένες για να βελτιώσουν τη ροή. Όμως οι αλλαγές στη μηχανή είναι μόνο η αρχή.

Η μετάδοση παραμένει η ίδια βασική, διπλού συμπλέκτη και επτά ταχυτήτων αυτόματη που χρησιμοποιούνται στα μοντέλα GT και GT S. Είναι ένα σχετικά συμπαγές κυβώτιο που περιέχει ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και βρίσκεται ανάμεσα στους πίσω τροχούς. Στο GT R, ωστόσο, οι αναλογίες του έχουν αλλάξει. Η πρώτη ταχύτητα είναι υψηλότερη, η έβδομη χαμηλότερη, και η τελευταία κούρσα είναι επίσης χαμηλότερη, αλλάζοντας σε 3,88:1 από το 3,67:1 του GT S. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια υψηλότερη πρώτη ταχύτητα – ο στόχος ήταν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστές γωνίες – και χαμηλότερες αναλογίες στη δεύτερη μέχρι την έβδομη ταχύτητα. Κλέβοντας τέχνασμα της Porsche, η AMG κόβει την παροχή καυσίμου ενώ διατηρεί τις βαλβίδες ανοιχτές για να αποφύγει διακοπή των τούρμπο όταν ο οδηγός ανεβάζει τον επιταχυντή. Η μετάδοση κινείται χωρίς κανέναν δισταγμό ανάμεσα στις ταχύτητες με ευχάριστους ήχους κατά το κατέβασμα.

amg 3

Αρκετές δαπάνες έγιναν για να γίνει το GT R ελαφρύτερο με τη χρήση προηγμένων υλικών. Ωστόσο, η προσθήκη ιδιόκτητου υλικού, όπως κινητών αεροδυναμικών στοιχείων και διεύθυνσης στους πίσω τροχούς, μειώνει την καθαρή μείσω σε 33 λίβρες. Περιμένουμε από το GT R να πιάσει 3.650 λίβρες στη ζυγαριά – όχι λίγα για ένα αυτοκίνητο που ανταγωνίζεται το καλύτερο της Weissach. Και δεν είναι λόγω έλλειψης προσπάθειας. Ο οροφή, το πίσω φτερό (το οποίο προσαρμόζεται χειροκίνητα), ο αυτόματος μπροστινός σχίστης, ο πίσω διαχύτης και τα μπροστινά φτερά είναι από ίνες άνθρακα, όπως και τρεις τιράντες κάτω από το αμάξωμα. Ο σωλήνας ροπής που συνδέει τη μηχανή με το κιβώτιο ταχυτήτων είναι μια μονοκόματη μονάδα ινών άνθρακα που κόβει 17,6 λίβρες σε σχέση με το αλουμινένιο εξάρτημα του GT S. Οι ρότορες φρένων από άνθρακα και πηλό (15,8 ίντσες μπροστά, 14,2 ίντσες πίσω) με μπροστινές δαγκάνες έξι εμβόλων, είναι προαιρετικοί. Τα πτερύγια στη χαμηλότερη μάσκα ανοιγοκλείνουν αυτόματα αλλάζοντας την ψύξη και αλλάζουν το αεροδυναμικό προφίλ του GT R, αλλά επίσης προσθέτουν βάρος, κόστος και περιπλοκότητα. Ακόμη και έτσι, στα 124 mph, δεν υπάρχει ούτε αεροδυναμική ανύψωση ούτε κάθετη δύναμη μπροστά, και το όχημα παράγει 11 λίβρες κάθετης δύναμης στον πίσω άξονα. Η σταθερότητα έξι ταχυτήτων, η οποία διευκολύνει την οδήγηση, ήταν ο βασικός στόχος σύμφωνα με τον Moers.

Αυτά τα μπροστινά φτερά φιλοξενούν μπροστινό μετατρόχιο πλατύτερο κατά 1,8 ίντσα, ενώ το πίσω αυξάνεται κατά 2,3 ίντσες. Οι σφυρήλατες ζάντες προσθέτουν μία ίντσα σε πλάτος σε σχέση με το GT S. Επιβεβαιώνουν τη θέση τους ως ειδήμονες της πίστας τα λάστιχα Michelin Pilot Sport Cup 2, τα ίδια λάστιχα που είναι διαθέσιμα στο Chevrolet Corvette Z06, παρ’ ότι και στις δύο περιπτώσεις τα γαλλικά λάστιχα είναι εξατομικευμένα.

amg 4

Η προσαρμοστικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της προσωπικότητας του GT R. Ελατήρια με προσαρμοζόμενο ύψος σε κάθε γωνία επιτρέπουν αλλαγές στο ύψος του οχήματος και την ισορροπία του αμαξώματος, εάν οι ιδιοκτήτες του GT R θέλουν να είναι τόσο φιλόδοξοι. Στο εσωτερικό, η αντίδραση του αμαξώματος και της μηχανής μπορεί να αλλαχθεί χρησιμοποιώντας πέντε λειτουργίες οδήγησης: Individual, Comfort, Sport, Sport Plus, και Race. Ξεχωριστά κουμπιά για τους αποσβεστήρες, την εξάτμιση, το lockout λεβιέ ταχυτήτων και τον έλεγχο της σταθερότητας, επιτρέπουν μεταβολές ακόμη και σε συγκεκριμένη λειτουργία. Η προσθήκη ενός κουμπιού εννέα θέσεων στο κέντρο του ταμπλό για τη διαχείριση του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης είναι η πιο σημαντική αλλαγή προσαρμοστικότητας σε σχέση με τα μοντέλα GT και GT S.

amg 5

Το απόκοσμο φρενάρισμα του GT R είναι το μεγαλύτερο ατού του. Όχι μόνο φρενάρισμα, αλλά φρενάρισμα κατά τη στροφή – η τεχνική που επέδειξε ο Schneider και στηρίζει ως ταχύτερη. Η προσθήκη διεύθυνσης στους πίσω τροχούς, η οποία δουλεύει σε συμφωνία με σχάρα ταχύτερης αναλογίας μπροστά, ανακουφίζει τους μπροστινούς τροχούς από μέρος της προσπάθειας στη στροφή όταν το χρειάζονται περισσότερο – κατά τη διάρκεια απότομου φρεναρίσματος. Κάτω από τα 62 mph, οι πίσω τροχοί στρέφονται αντίθετα με τους μπροστά, ενώ πάνω από αυτήν την ταχύτητα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Ένα νέο καλιμπράρισμα για το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό βοηθά στον έλεγχο της εκτροπής κατά τη διάρκεια απότομου φρεναρίσματος, και το σύστημα ελέγχου σταθερότητας λειτουργεί κατά τη διάρκεια της επιβράδυνδης ακόμη κι αν το έχετε θέσει εκτός λειτουργίας. Δεν είναι ωστόσο τόσο επιτακτικό ώστε να χαλάει τη χαρά.

Ο προσαρμοζόμενος έλεγχος πρόσφυσης, που ενεργοποιείται απενεργοποιώντας τον έλεγχο σταθερότητας, δεν έχει τη λεπτότητα άλλων συστημάτων. Μετριάζει καλά τις ακούσιες υπερστροφές, όμως η απότομη διόρθωση ακόμη και των πιο μικρών γωνιών ολίσθησης διακόπτει μερικές φορές τη ροή καλά εκτελεσμένων γωνιακών εξόδων. Δε δοκιμάσαμε τη λιγότερο παρεμβατική επιλογή του ωστόσο, οπότε μια τελική ετυμηγορία θα πρέπει να περιμένει. Το Performance Traction Management της Chevy προσφέρει παρόμοιο έλεγχο αλλά με πιο διακριτική παρέμβαση, επιτρέποντας στην ουρά να βγαίνει ελαφρώς μπροστά προτού τη σπρώξει ξανά διακριτικά πίσω.

Το GT R θα βγει στην αγορά στα μέσα του 2017. Μέχρι τότε το 911 GT3 RS θα έχει εισχωρήσει βαθύτερα στα αποθέματα της μνήμης, και στο επίκεντρο της προσοχής θα βρίσκεται πιθανότατα το Corvette Stingray ZR1 2018, το οποίο αυτή τη στιγμή κάνει την εμφάνισή του σε διερευμένες φωτογραφίες. Εκεί θα πρέπει μάλλον να στοχεύσει τα δίχτυα του ο Moers.

amg 6

Το ότι το GT R θα αποδειχθεί ένα από τα ταχύτερα οχήματα πίστας του κόσμου δεν είναι πραγματικά ερώτημα. Η ταχύτητα, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό μέτρο ενός καλού αυτοκινήτου. Η ικανοποίηση από την οδήγηση είναι προϊόν πολλών παραγόντων - με κάποιους να είναι απτοί και κάποιοι όχι. Ο έλεγχος βρίσκεται ψηλά στη λίστα μας, ωστόσο, και το GT R προσφέρει ένα επίπεδο που δεν έχουμε γνωρίσει αλλού. Το μέγεθος και το βάρος του είναι σίγουρα μειονέκτημα. Και η θέση του οδηγού, η οποία βρίσκεται κοντά στον πίσω άξονα, αυξάνει κάθε μοίρα γωνίας ολίσθησης, δίνοντας αίσθηση ακόμη μεγαλύτερου αμαξιού απ’ ότι είναι. Όμως το μεγάλο μέγεθος συνοδεύεται συχνά και από μεγάλη τόλμη, κάτι που σίγουρα είναι χαρακτηριστικό αυτού του ιδιαίτερου AMG.       

back to top

THETIMES.GR

SOFOKLEOUS10.GR

CELEBNEWS.GR